60 godina studija sociologije na Filozofskom fakultetu: tribina „Političke elite i klijentelizam“

Tribina Političke elite i klijentelizam, kojom se nastavlja ciklus tematskih tribina u okviru proslave 60 godina studija sociologije na Filozofskom fakultetu, održaće se u utorak 12. novembra od 19 časova u Klubu studenata Filozofskog fakulteta (donji nivo restorana Plato).

Na osnovu rezultata različitih empirijskih istraživanja, sagovornici će pokazati kada i kako se formirao sistem partijske patronaže u Srbiji, koje su njegove osnovne karakteristike, resursi i mehanizmi, kakvi se oblici lojalnosti formiraju u okviru klijentelističkih mreža i ko su akteri klijentelističkih odnosa. Na tribini će biti reči i o medijima u Srbiji i njihovoj ulozi u davanju legitimiteta klijentelističkim strukturama, ali i o strateškoj izgradnji profesionalnog integriteta na nivou strukovnog udruživanja u borbi protiv ovakvih tendencija. Na kraju, u okviru diskusije o implikacijama koje klijentelistički odnosi imaju na (de)mobilizaciju građana i borbu za ostvarenje interesa različitih društvenih grupa (u vidu njihovog povlačenja iz političke sfere), ukazaće se na potrebu da se iznova afirmišu određena (zaboravljena) značenja pojma politika.

Učesnici tribine su Jovo Bakić i Jelena Pešić sa Odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja i Tamara Petrović Trifunović sa Instituta za sociološka istraživanja.