Novo izdanje: Sociologija porodičnog života

Novo izdanje Instituta za sociološka istraživanja, knjigu „Sociologija porodičnog života”, autora prof. dr Smiljke Tomanović i doc. dr Dragana Stanojevića, možete preuzeti na našem sajtu u okviru sekcije Izdanja.

Studija „Sociologija porodičnog života“ je napisana prevashodno za potrebe nastave na kursevima koji se bave porodicom u okviru osnovnih i poslediplomskih studija sociologije. Nastajala interaktivno kroz samu nastavu, kroz predavanja i seminarsku nastavu na kursevima posvećenim tematici porodice na osnovnim i poslediplomskim studijama sociologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u poslednje tri godine.

Autori su se odlučili za konceptualizaciju sociologije porodičnog života, namesto uobičajene konceptualizacije i termina sociologija porodice (u jednini), koji po njihovom mišljenju nose u sebi jedan oblik normativizma, jer upućuju da postoji dominantan i poželjan tip porodice sa kojim se sve samerava. Pluralizam porodičnih konfiguracija i različiti načini njihovog nastanka, te mnoštvo složenih odnosa i praksi koji čine stvarnost savremenog porodičnog života, doveli su u jednom trenutku do teorijskih rasprava o svrsishodnosti samog pojma porodica koji pledira uniformnost. S obzirom na to da su autori pristalice pristupa koji porodice posmatra kao mnoštvo, smatrali su da konceptualizacija porodičnog života adekvatnije određuje polje proučavanja kome je posvećena studija.