Sociološki klub: predavanje  dr Pola Stabsa

Sociološki klub vas poziva na predavanje „Naša zarobljena mista: razumevanje zarobljavanja lokalne države u Hrvatskoj i šire“, koje će održati dr Pol Stabs (Paul Stubbs), naučni savetnik Ekonomskog instituta u Zagrebu. Na osnovu istraživanja sprovedenog u Hrvatskoj 2016–2017. godine, ovo predavanje će biti posvećeno aspektima dinamike zarobljavanja subnacionalnih institucija u četiri domena: zaposlenost, prostorno planiranje, infrastruktura/građevinarstvo i društveno blagostanje. Razmatrajući relevantnost istraživačkih nalaza za širi region, na predavanju će se govoriti o tome šta se može učiniti kako bi se preispitalo zarobljavanje lokalne države te o značaju borbe za „pravo na grad” i na „urbana javna dobra”.

Dr Pol Stabs (Paul Stubbs) je sociolog rođen u Ujedinjenom Kraljevstvu (Liverpul), a od 1993. godine živi i radi u Hrvatskoj i širem regionu. Pretežno proučava socijalnu politiku, prevođenje politika, nevladine organizacije i društvene pokrete. Podržava političku platformu „Zagreb je naš”, kao i regionalnu inicijativu „Budućnost države blagostanja na Zapadnom Balkanu”. Njegovo najnovije istraživanje je usmereno ka socijalističkoj Jugoslaviji i Pokretu nesvrstanih.

Klub će biti održan u četvrtak 20. februara 2020. godine u 17 časova u Institutu za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (ulaz iz dvorišta Kapetan Mišinog zdanja).