Prenosimo: Srbija pohvaljena za međunarodnu naučnu saradnju u izveštaju Evropske komisije

„U poslednjem izveštaju Evropske komisije objavljenom 6. oktobra, Srbija je pohvaljena za međunarodnu saradnju u nauci i istraživanju. Posebno je naglašeno uspešno učešće Srbije u programu Horizont 2020, zajedno sa članstvom u CERN-u (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) i ESFRI (istraživačka infrastruktura Evropskog društvenog istraživanja).

Evropsko društveno istraživanje (EDI) je metodološki i teorijski najobuhvatnije međunarodno komparativno istraživanje, koje se izvodi pod okriljem Evropskog istraživačkog konzorcijuma – European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Evropsko društveno istraživanje se od 2002. godine sprovodi na svake dve godine i ispunjava najviše metodološke standarde u istraživanjima u oblasti društvenih nauka. EDI je od strane institucija Evropske unije (Evropska Komisija i Parlament EU) prepoznat kao jedan od ključnih izvora podataka koji omogućava merenje i razumevanje dugoročnih strukturnih promena, ali i promena vrednosno kulturnih obrazaca i praksi građana u evropskim društvima. Podatke iz ovog istraživanja koristi Evropska komisija za redovno praćenje društvenih pojava i formulisanje praktičnih politika na nivou EU.

Srbija je 2018. godina prvi put bila deo Evropskog društvenog istraživanja, a njeno učešće u narednoj rundi je već osigurano.“

Izvor i ceo tekst možete naći na sledećem linku:
https://www.nedeljnik.rs/srbija-pohvaljena-za-medunarodnu-saradnju-u-izvestaju-evropske-komisije/